Coca-Cola med kokain?

Har Coca Cola innehållit kokain?

by fabian on juli 23, 2009

När jag var liten berättade min mor för mig att Coca-Cola har innehållit kokain. Med google till min hjälp tog jag reda på hur det ligger till.

Coca-Cola är en dryck som tillverkas av The Coca-Cola Company i USA. Företaget grundades 1892. Coca-Cola är ett av världens starkaste varumärken. Apotekaren John Stith Pemberton var den som uppfan en medicin år 1886 som han kallade för Pemberton’s French Wine Coca. Han sålde receptet år 1897 för 2300 dollar till bank- och industrimagnaten  Asa Griggs Candler. Redan 1895 kunde man köpa drycken i hela USA, men det stora genombrottet kom under andra världskriget då företaget, sponsrat av den amerikanska armén började tillverka Coca-Cola över hela världen för att amerikanska soldater skulle kunna känna sig hemma vart dom än var.

Coca-Cola

Namnet Coca-Cola kommer från de urprungliga ingredienserna, Coca-blad och Kolanöt. Det exakta receptet har alltid varit hemligt.

1929 försvann kokainet ur Coca-Colas recept helt och hållet. Och dagens Coca-Cola innehåller inte kokain.

Svar: Ja – Coca-Cola har innehållit kokain.

Källor:

  • http://www.hldt.se/?fbconnect_action=myhome&userid=18 Antti Talo

    Vilka rackare dom där på Coca-Cola… jag har varit på studiebesök och då sa de att det var helt säkert att cola inte innehållit kokain.

  • http://www.hldt.se/?fbconnect_action=myhome&userid=1 fabian

    Där ser man. Coca-Cola har länge förnekat att det funnits kokain i, men man har använt coca-blad. Den extremt lilla dos kokain som funnits i Coca-Cola skall ha kommit från dessa cocablad.

Previous post: