Banan

Är banan en frukt eller ett bär?

by fabian on juli 17, 2009

Många gånger har jag hamnat i ändlösa diskussioner om bananer. Det stora mysteriet verka vad bananen är för något. De flesta är överens om att det inte är en frukt men är det en ört eller ett bär?

En frukt är något som växter producerar för att sprida sina frön, frukter delas in i olika typer av beroende på hur dom är uppbyggda. Det finns nötter, stenfrukter och bär. Men alla är dom frukter.

Ett bär är altså en sorts frukt som har en saftig eller köttig fruktvägg samt ett eller flera frön. Gemensamt för frukterna är också att dom faller av men inte öppnas när dom är mogna. Exempel på några bär är: vindruva, tomat, apelsin, melon, avocado samt banan.

Anledningen att just bananen inte har nåon kärna är att den odlade bananen bildas av blommor som inte polynerats eller befruktats.

En grönsak är inte en botanisk term, det är ett ord som sammanfattar alla örtartade växter som människan använder som födoämnen. Man brukar normalt inte omfatta söta frukter i begreppet grönsag i vardagligt tal.

Både avocadon, tomat, melon och banan är altså både frukter och bär. Bananen växer på världens största ört. En ört är en planta med oförvedad stam.

Svaret på frågan är altså: Bananen är både ett bär, en frukt, en grönsak, den växer på en ört.

Källor:

 • http://www.hldt.se/?fbconnect_action=myhome&userid=2 Apan Apansson

  Jag älskar banan!

 • http://www.hldt.se/?fbconnect_action=myhome&userid=1 fabian

  Ja du är ju en apa.

 • http://www.youtube.com/watch?v=kF3L359yKjs Paronfesken

  Bananen är enligt denna länken bevis på att gud finns :D

 • http://www.hldt.se/?fbconnect_action=myhome&userid=1 fabian

  Jag är ytterst skeptiskt.

Next post: